4 Ağustos 2012 Cumartesi

Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali



                  Sıra yıllar önce okuduğum ve hala aklımdan çıkmayan çok kıymetli bir kitapta. Ne kötü ki kitabımız anca şimdilerde çok satanlar bölümünde yerini alabildi. Oysaki böyle önemli yazarlarımızın kitaplarının kıymetini bilmeliyiz diye düşünüyorum. 


                  Geçen sene sevgili sevgilime kitabı okuması için verdiğimde, kaybetmesinden dolayı resmimiz internet üzerinden yayınlanmaktadır. :) Neyse gelelim kitabımızın konusuna...


                  Babasının ısrarı üzerine kısa bir süreliğine Almanya'ya giden Raif Efendi, orada çalışmaktan çok günlerini şehri gezmekle geçirmektedir. Bu gezilerinden birinde, bir müzede rastladığı kürk mantolu madonna tablosuna hayran kalır. Daha sonra o tablodaki kadınla bir şekilde yolları kesişir ve hayatındaki en mutlu günlerini yaşar. Fakat Raif Efendinin yaşadığı bu mükemmel aşk çok uzun sürmeyecektir.


                  Kitabın bitmesini asla istemeyeceksiniz. Yazarın o mükemmel diliyle anlattığı sayfaların ne ara bittiğini anlamayacaksınız. Kesinlikle okunması gereken bir yazar ve kitap...


                 şimdi aramızda noksan olan şeyin ne olduğunu biliyorum." dedi. "bu eksiklik sana değil, bana ait...bende inanmak noksanmış... beni bu kadar çok sevdiğine bir türlü inanmadığım için sana aşık olmadığı zannediyormuşum... bunu şimdi anlıyorum. demek ki, insanlar benden inanmak kabiliyetini almışlar.... ama şimdi inanıyorum... sen beni inandırdın. seni seviyorum. deli gibi değil, gayet aklı başında olarak seviyorum... seni istiyorum...içimde müthiş bir arzu var... bir iyi olsam!"

3 yorum:

  1. şu an bu kitabı okumaktayım bir yandan hiç bitmemesini isterken diğer yandan sonunun gelmesi için sabırsızlanıyorum bunun devamında ne olucak acaba diye
    gerçekten oldukça akıcı bir anlatım tarzı var...

    "Zaten küçüklüğümden beri saadeti israf etmekten korkar, bir kısmını ilerisi için saklamak isterdim... Bu hal gerçi birçok fırsatları kaçırmama sebep olurdu, fakat fazlasını isteyerek talihimi ürkütmekten her zaman çekinirdim."


    Dünyanın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir!...Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahluku anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz? Niçin ilk defa ördüğümüz bir peyirin evsafı hakkında söz söylemekten kaçtığımız halde ilk rast geldiğimiz insan hakkında son kararımızı verip gönül rahatlığıyla öteye geçiveriyoruz?

    Kürk Mantolu Madonna/ Sabahattin Ali

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabahattin Ali'nin bütün kitaplarını severim. Hepsinin dili çok akıcıdır, konular ilgi çekicidir. Böyle önemli yazarlarımızı unutmamalıyız. İyi okumalar :)

      Sil
    2. evet kesinlikle muhteşemdi...
      bloğumda da paylaştım biter bitmez

      Sil