28 Nisan 2012 Cumartesi

Piraye- Canan Tan




             Piraye... Lise yıllarımda okuduğum ama hala unutamadığım mükemmel bir kitap. Canan Tan'ın en güzel kitabı bence. O kadar okunası bir kitap ki buraya ne yazabilirim bilmiyorum.

             Piraye ailesinin isteğiyle Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği bölümüne gider. Romanın ilk sayfalarında idealleri olan genç bir kız olarak tanıdığımız Piraye, Haşim'e aşık olduktan sonra okulu biter bitmez onunla evlenir ve Diyarbakır'a yerleşir. Haşim bir köy ağasıdır ve ailesi çok katıdır. Piraye bir kız çocuğu doğurur ama ondan sürekli erkek çocuk isterler. Sonunda Haşim'e kuma alırlar. Piraye'nin bu olayların sonrasında yaşadığı daha birçok şeyi anlatmaya gerek yok bence okuyun derim :)

            'Teşekkürler Piraye... Bir cumartesi gününün unutulmaz kitabı olarak kalacak aklımda. Hiç boğmadan çokça sürükleyici bir anlatımla ele alınmış. Tüm randevularımı iptal edip, duraksız bir rüyada yaşadım Piraye'yi. Uyandığımda, reddedemeyeceğim o gerçekliğin (o muhteşem sonun) karşısında yanaklarım ıpıslaktı.'

            Ve teşekkürler Canan Tan... Kitapta Nazım Hikmet şiirlerine yer verdiğin için...

12 yorum:

  1. okumak aşkla okumak!! bir kitap ki bu iki çelişkiyi yaşatıyor insana; hemen okuyup bitirme hissi, aynı zamanda da hiç bitmesin isteği... Mutlaka okunması gereken bir kitaptır Piraye. Kalbi aşka hiç düşmemişleri bile gözyaşlarına boğan hüzün dolu bir kitaptı bana göre...

    YanıtlaSil
  2. ne güzel yazmışssınız böyle :) Piraye benim için de çok ayrı bir yerde. Nedense Canan Tan'ın daha sonraki kitaplarında o mükemmelliği bulamadım.

    Bu arada tanışıyor muyuz? :)

    YanıtlaSil
  3. bende aynı kanıdayım Canan Tan'ın diğer kitaplarında aynı etki, aynı akıcılığı bulamadım yada ben onun böle aşk kokan kitaplar yazmasına alışık olduğumdan hep o aşkı yazsın istedim belkide!!!

    YanıtlaSil
  4. Biricik eltimm benim yaa en büyük destekçim:))

    YanıtlaSil
  5. Olabilir. Mesela Yüreğim Seni Çok Sevdi'yi Piraye'den sonra okumuştum ve hiç zevk vermemişti. Piraye'yi okumayana o çok güzel geliyor mesela.

    YanıtlaSil
  6. YÜREĞİMM SENİ ÇOK SEVDİ istisnasız kitabım!!! Çok severek okudum hatta sıkıldıkça bile açar okurum, öyle çok seviyorum. Sonuna doğru her sayfasında ağladım resmen :( ben ilk onu okumuştum zaten!! sevmedin mi sen?

    YanıtlaSil
  7. Sevdim sevmedim değil bende ağladım çok hatta ama Piraye daha çok etkilemişti beni nedense...

    YanıtlaSil
  8. İlk olarak onu okuduğun için olabilir canım.

    YanıtlaSil
  9. dönüp dönüp okuyabiceğim bir kitap..:)
    duygusal bi zamanım mıydı neydi,yeri bir başka benim için.
    :)
    okumalarımız daim olsun kitap perim.
    bende beklerim arzu edersen sayfama.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. Hayatım boyunca okuduğum en iyi kitap tı hıçkıra hıçkıra ağladığın ilk ve son kitap oldu bende yeri ayrıdır

    YanıtlaSil