11 Ağustos 2012 Cumartesi

Kumral Ada Mavi Tuna - Buket Uzuner


                   
                 
               Galiba uzun süre etkisinden çıkamayacağım... O kapaktaki converseler var ya; işte onlar herşeyi anlatıyor. Adanın da, Tunanın da söküp atamadıkları bütün acıları...

               Ada ve Tuna çocukluk arkadaşıdır ve tanıştıkları günden beri birbirlerinden değerli kimseleri olmamıştır. Yıllarca hissettikleri dostluk mu desem, kardeşlik mi yoksa aşk mı... Çok yüce dillenemeyecek bir şey bu! Tunanın o tatlılığı, Adaya verdiği değer öyle güzel ki... Yazar öyle içten anlatmış ki etkisinden çıkmak mümkün değil. Ve Aras... Beni bitiren karakter!!! Kitabın tamamını sanki o kötü olayın etkisi altında okudum.  Benim için en önemli üç karakter. Bence gerisi boş.

              Tunanın yaşadığı iç savaş, farklı bakış açıları sunuyor bize ve farklı insanlar. Ödeşmesi gereken dostları, ailesi, karısı ve KUMRAL ADA...

              Belki çok karmaşık cümleler kurdum ama içimde inanın o kadar karmaşık. Diyorum ya bu hikayenin etkisi uzun süre üstümde kalacak benim.

             Kitabı okumayanlar için açık açık anlatamıyorum hikayeyi. Çünkü en küçük bir olayı bile anlatsam sanki bütün hikaye çözülecek gibi. Buket Uzuner gerçekten ustalıkla yazmış bu kitabı. Kesinlikle okuyun diyorum...

           
            'Ölüm hayat enerjisinin bitmesi demektir. Radyonun fişini çekerseniz, müzik biter. İşte ölüm tıpkı böyledir. Bir gün, bir yerde fiş çekilir ve doğduğunuzda bağlanan enerji cereyanı kesilir. Hayat bitmiştir!'

12 yorum:

  1. Okuyacaklar listeme ekledim :))

    YanıtlaSil
  2. gerçekten harika bir kitap.

    YanıtlaSil
  3. Etkisinden uzun süre çıkılmıyor gerçekten, çok güzel bir kitaptı. :)

    YanıtlaSil
  4. Buket Uzuner'in başka bir sürü kitabını okudum ama nedense buna ısınamadım. Başladım ve maalesef -yarıda bırakmayı hiç mi hiç sevmesem de- yarıda bıraktım.
    Ama şimdi senin yazını okuyunca merak uyandırdı bende :)
    Şu sıralar okumakta olduğum kitap bitsin, ona başlarım belki ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence tam okunacak yerde bırakmışsın kitabı:) 250. sayfadan sonra daha fazla okuyası geliyor insanın. Ama evet Tuna'nın iç savaşını anlatan sayfalar bana da sıkıcı geldi. Yinede okumalısın çok güzel :)

      Sil
  5. Buket Uzuner'in bütün kitaplarını okumayı planlıyorum, sanırım yazından sonra bu kitap hemen alınmalılar listesinde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle alıp ilk bu kitabını okumalısın. Hala hatırladıkça içimi acıtır. O kadar etkiledi yani :)

      Sil
  6. ben dün başladım, 140'lardayım, iyi gidiyor :) ama bendeki eski basım sanırım, converseli olan kapak değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Converse kısmına gelince demek istediğimi anlayacaksınız. Neden bilmiyorum ama benim için yeri çok ayrı oldu bu kitabın. Keyifli okumalar. :)

      Sil